Nieuws

Vormwijziging bewijs van verzekering : de groene kaart

12 mei 2020 - Geschreven door FGOV

Bewijs van verzekering : de internationale motorrijtuigverzekeringskaart (groene kaart)

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart, beter gekend als de “groene kaart”, is het officiële bewijs dat het genoemde motorrijtuig door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is gedekt. U ontvangt dit document van uw verzekeraar.

Pas op! De internationale motorrijtuigverzekeringskaart is een verplicht boorddocument. Indien u de openbare weg op gaat, moet u voor uw voertuig steeds de internationale motorrijtuigverzekeringskaart kunnen voorleggen.

Die kaart heeft een dekkingsgebied :

  • die kaart is geldig in de landen die niet zijn doorgehaald in de lijst van de landen op de kaart;
  • het gebruik van het in die kaart genoemde motorrijtuig wordt in ieder bezochte land gegarandeerd overeenkomstig de in dat bezochte land geldende regeling betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

    Indien u reist in een land dat niet wordt gedekt door de internationale motorrijtuigverzekeringskaart, moet u aan uw verzekeraar een garantie-uitbreiding vragen voor dat land of moet u aan de grens van dat land een extra verzekering nemen.

U moet altijd in staat zijn om te bewijzen dat uw motorrijtuig is verzekerd. Vroeger was er sprake van de groene kaart. De kaart verandert qua vorm.

Vormwijzigingen

Tot 1 juli 2020 neemt de internationale motorrijtuigverzekeringskaart, zogenaamd "groene kaart", de huidige vorm aan van een papieren groene kaart.

Vanaf 1 juli 2020 verandert de vorm van de internationale motorrijtuigverzekeringskaart. 

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart wordt niet meer op groen papier gedrukt maar

  • ofwel op wit papier
  • ofwel in elektronische vorm op een witte achtergrond.   

TIPS: Indien u naar het buitenland reist raden wij u aan om altijd een papieren versie bij te hebben. Op die manier kunt u, indien u wordt geconfronteerd met technische problemen of diefstal van uw smartphone, toch de nodige documenten voorleggen. Het is ook mogelijk dat de autoriteiten van het bezochte land enkel een gedrukt document aanvaarden.
 
De internationale motorrijtuigverzekeringskaart wordt bovendien niet meer dubbelzijdig afgedrukt
Het model van de internationale motorrijtuigverzekeringskaart is terug te vinden op de website van het Belgisch bureau van de Autoverzekeraars.

Bent u na 1 juli 2020 nog in het bezit van een geldige groene kaart? Geen probleem! Tot 31 december 2021 blijven de groene, dubbelzijdige, internationale motorrijtuigverzekeringskaarten waarvan de geldigheidsduur nog niet is verlopen, geldig.

Vanaf 1 januari 2022 zijn enkel nog de elektronische versie op een witte achtergrond of de witte papieren versie geldig.

Bron: https://economie.fgov.be/nl/themas/financiele-diensten/verzekeringen/auto/auto-ba/bewijs-van-verzekering-de